BCN DAG 4: IBTM World 2021
- standhauwers
- 2 dec 2021
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 5 jun 2022
Ja ja ja! Fris gewassen, tanden gepoetst, "business kleren" aan en helemaal klaar voor dé vakbeurs voor meeting- en eventplanners in Europa: IBTM World 2021. Voor het eerst heb ik het gevoel dat we niet op vakantie zijn, maar dat het wel degelijk om een educatieve schoolreis gaat. Ondanks die gedachte heb ik enorm veel zin om vandaag bij te leren van de grote jongens. Let's f*cking go!

"Amai, ziet dat af"
Voor zij die niet weten wat IBTM World is: geen zorgen. In mijn eerste blogpost leg ik alles (duidelijk) uit. Lees het gerust eens na. Maar nu over naar de orde van de dag.

's Ochtends vroeg nemen we de metro richting Fira de Barcelona. Enkele haltes later komen we aan in een gigantische inkomhal. "Welcome to IBTM World" staat op grote, elektronische schermen af te lezen. Net zoals echte zakenmensen krijgen ook wij een badge die ons toegang verleent tot één van de grootste Europese evenementenbeurzen. "Bedankt euhm ik bedoel gracias!". De dame kan er gelukkig om lachen. Sterk begin Stan! We begeven ons richting de beurs. En hoewel het hier binnen ongelofelijk warm is, krijg ik een koude rilling bij het zien van alle beursstandjes. Vertegenwoordigers uit Hong Kong , Zuid-Afrika, Panama, Ijsland, Georgië, Abu Dhabi. Allemaal zijn ze aanwezig om hun land te promoten.
Zitten, zwijgen, luisteren en leren
... dat zeiden mijn ouders vroeger ook wel eens tegen mij. We zijn hier vandaag in eerste instantie om te luisteren naar professionals uit het vakgebied. Ik koos drie lezingen uit het goedgevulde programma en ging aan the Accelerate Stage eens horen welke tips en tricks onderstaande sprekers voor ons in petto hadden.
1) Listening to the Silent Majority: 5 Hacks for your next event

Het was Alistair Turner die de tweede lezing van de dag inleidde op fluogele Nike's. Tot mijn grote verbazing werd die lezing niet live gegeven, maar wel via een online call. Het enthousiasme waarmee Bruce Rose sprak over hacks for your next event, maakte gelukkig veel goed.
Wat die five hacks precies zijn? Ik som ze even voor jou op.
You have five minutes to register people
Choice is the key to better events
Gamification is a double-edged sword
With content style beats substance
The difference between generations is getting greater
Ik beschouw de principes van Bruce als een eenvoudige vuistregel die ik kan toepassen op mijn eigen events. De eerste sessie smaakt alvast naar meer.
2) The Future of the Event Ecosystem: A Brighter Day

Een uur later was het de beurt aan Felicia Asiedu, Jamie Vaughan en Can Noack. Het trio debatteerde onder meer over milieuvriendelijke evenementen, of hoe eventmanagers beter rekening kunnen houden met het ecosysteem. Ook bij deze sessie kwamen vijf pijlers aan bod: Sustainability, Diversity & Welbeing, Technology trends, Travel en last but not least: Event Formats.
Wat ik voornamelijk onthouden heb is de quote van Can Noack. Je moet er maar opkomen.
Hybrid events are like teenage sex. Everyone talks about it. Nobody knows how to do it. Everyone wants to know how to do it.
Ik heb geen idee of de drie sprekers elkaar door en door kennen, of ze deze voordracht nogal hebben gegeven, of gewoon heel hard geoefend hebben, maar voor mij persoonlijk kwam deze lezing nogal onnatuurlijk over. De inhoud daarentegen was wel enorm boeiend.
3) Empathetic Marketing: Modern Ways to Connect with Audiences

En zo zijn we aangekomen bij de voorlaatste lezing van de dag en meteen de laatste die we vandaag zullen volgen. Alistair Turner heeft het over Empathetic Marketing. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek, wanneer ik zeg dat dit de minst interessante lezing van de drie was. Of de vermoeidheid van de afgelopen dagen hier iets mee te maken heeft? Misschien.
Wanneer Alistair plots zei dat de huidige generatie niet zou caren mocht 74% van alle merken verdwijnen, had hij wel meteen mijn aandacht. 74% procent? Blijkbaar staat de huidige generatie enorm sceptisch tegenover merken. Toch zeer merkwaardig.
Mijn mening over IBTM

Tussen de verschillende lezingen door, dwaal ik wat rond langs de beursstandjes. Samen met Milo stel ik enkele vragen aan dames en heren in kostuum. Ze geven ons tips wat een evenement moet inhouden en waarom hun land het meest geschikt is voor bepaalde evenementen. Netwerken heet dat.
Mijn persoonlijke mening omtrent het evenement? Zoals je hierboven al las, was ik behoorlijk onder de indruk over de grootte van de beurs. De inkleding was met andere woorden top. Bovendien vond ik twee van de drie lezingen erg interessant. De inhoud kan ik later zelf toepassen in het werkveld. Wat ik dan weer jammer vond, is dat ik het gevoel had dat we wat verloren liepen op de beurs. Oké, je kan netwerken en vragen stellen aan bezoekers en professionals, maar we blijven tenslotte studenten. En die zien ze hier eigenlijk niet zo graag komen, had ik de indruk. Mits wat extra ervaring in de evenementensector, kom ik hier graag nog eens terug. Want een communicatiespecialist, die kan altijd bijleren.
Iets met fonteinen en architectuur
De beurs loopt stilletjes aan ten einde. Deze namiddag staan nog twee ontspannende activiteiten op de planning. We begeven ons richting Font Màgica, de grootste fontein van Barcelona. Ook de Palau Nacional en het MNAC museum vind je op de Montjuïc-heuvel terug. Vanaf deze plek krijg je een prachtig panorama zicht over de stad. Blijkbaar zijn de fonteinenshows met muziek en kleuren opgeschort vanwege de grote C. Jammer. De ondergaande zon die neerdaalde over de Montjuïc-heuvel maakte gelukkig veel goed.
Een honderdtal meter verder staat het Mies van der Rohe Paviljoen, een gebouw dat net zoals de Palau Nacional gebouwd is tijdens de Wereldtentoonstelling in 1929. Het Paviljoen werd ontworpen door de Duitse architect, Ludwig Mies van der Rohe. Wat mij vooral opvalt, is dat het gebouw bijna 100 jaar geleden is ontworpen, maar toch lijkt het een hedendaagse, moderne woonst. Eerlijk. Mocht je mij vertellen dat het Paviljoen in 1929 is ontworpen, dan zou ik het wellicht niet geloven. Straffe kerel, die Ludwig.
De vierde en voorlaatste dag zit er bijna op. Vanavond vindt het laatste avondmaal plaats en nemen we afscheid van de docenten. Verdorie wat gaat het snel, zeg.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...
Comments